Dario Cortese: Semena tretje moči

Avtor nam s svojim iskrivim pisanjem približa semena in nas prepriča, kako odlična so za našo prehrano. Kako se zmeraj bolje počutimo, če uživamo cela žitna zrna, naj bodo nakaljena, namočena v vodi, zmleta in spečena v kruhu ali v drugih dobrotah. Le bela moka naj bo čimdlje, ker je osiromašena in tako zdravju bolj škodi kot koristi. Tako nas poduči o značilnostih žitnega zrna in kaj naredi z njim predelava, se do potankosti loti priprave žit – peke kruha pri nas in po svetu, tako kruha s kvasom kot tistega brez, pa s kislim testom, razloži kaj je to žitna kavovina in kako pražimo žita. Kakšna so fermentirana žita, kako enostavno je pripraviti pomladuc, kisluc, bozo, in etnopivo.

Tudi o žitni travi in prehranskem pomenu mlade pšenice je govora in pripravi soka iz žitne trave.

V nadaljevanju se je Cortese razpisal o posameznih semenih; najprej o nežitnih škrobnih – ajdi, amarantu, kinui, in o žitih: ječmenu, koruzi, ovsu, prosu, pšenici (enozrnici, dvozrnici, trdi pšenici, kamutu, piri), navadni pšenici, rižu, divjem rižu, rži, tritikali in sirku. Vsakega izmed njih pregleda pod drobnogledom; popiše lastnosti, kaljenje, prehranski pomen, pripravo in doda kar lepo število receptov in jih seveda opremi z barvnimi fotografijami. Tako, da po vsem znanju, ki se ga zapomnimo ob radovednem prebiranju, z lahkoto pripravo najboljšo žitno jed – kruh, solato, juho, narastek … ali morda napitek za dolgo življenje.

Vaša ocena

semena-tretje-moci
 

O avtorju

Dario Cortese je velik strokovnjak za divje rastline, ljubitelj narave, publicist, fotograf in še bi lahko naštevali. Poznamo ga po številnih člankih, ki jih je objavljal v raznih revijah in dnevnikih, številnih knjigah na temo divjih rastlin in zdrave prehrane ter po neverjetno zanimivih in poučnih delavnicah, ki jih pripravlja ob toplih pomladanskih, poletnih in jesenskih vikendih. Dario nas uči nekaj, kar smo v času prehitrega življenskega tempa pozabili: Zares zdrava hrana raste povsod okoli nas. Le propoznati in nabrati jo je treba. Pa dober tek!

Žita in njih uporaba v hrani in pijačah nas nasiti in napolni z močjo in energijo. Knjiga opisuje uporabo semen na nekoliko drugačne, nam navadno manj poznane - a zato nič manj pomembne in zanimive - načine. Dario Cortese se je v knjigi posvetil tudi nečemu nadvse pomembnemu - loči koristna od manj koristnih semen. Loči seme od plevela, če želite.

Na zalogi

24,- €
Dodaj v voziček
 
Voziček
Vaš voziček je prazen

Dnevno sveža moka z mlini KoMo

Podjetje KoMO se že več kot 25 let ukvarja z izdelavo ročnih in električnih kamnitih žitnih mlinčkov, s pomočjo katerih lahko pripravite svežo polnozrnato moko. Takšna, sveže zmleta moka, ima čudovit vonj, okus, hkrati pa se v njej ohranijo vsa hranila in kvalitetne nenasičene maščobne kisline. Nameljete lahko kakršnokoli moko – pirino, rženo, ajdovo, pšenično, koruzno ali celo riževo; prav tako kamutovo, amarantovo, čičerikino....